DACA....

DACA de RUDYARD KIPLING

Images Monasterio de Piedra Watermark Enya

MUSICA,NATURALEZA Y RELAX

MARELE MISTER

Powered By Blogger

luni, 29 martie 2010

ADA KALEH


Insula a fost locuită încă din antichitate. Herodot amintea de Cyraunis, despre care scrie că lungimea insulei este de 200 de stadii, îngustă, plină de măslini şi de viţă sălbatică. Prima atestare documentară este un raport al Cavalerilor Teutoni din 22 februarie 1430, despre fortificaţiile bănăţene, care vorbeşte despre insula Saan cu 216 oameni. De la 1430 devine cunoscută ca Ada Kaleh.

Din cauza poziţiei strategice ale insulei, în conflictul austro-ungar cu cel otoman insula Ada Kaleh a avut o importanţă deosebită. În anul 1689 armata austriacă a construit o fortăreaţă împotriva Imperiului Otoman. În următoarele decenii, ocupaţia insulei Ada Kaleh s-a schimbat de mai multe ori între Austria şi Imperiul Otoman. În urma Tratatului de Pace de la Belgrad din 1739, insula a rămas permanent turcilor, cu scurte întreruperi temporare în favoarea austriecilor între anii 1789 şi 1791.

Uitată la Congresul de pace de la Berlin (1878), insula Ada-Kaleh a rămas posesiune turcă aflată sub ocupaţie austro-ungară până în anul 1918/1920, când a devenit teritoriu românesc. Majoritatea din populaţia insulei era de origine turcă.

Înaintea creării lacului de acumulare de la Porţile de Fier, principalele obiective istorice de pe insulă au fost demolate. Încercarea reclădirii lor în aval pe insula Şimian în anii următori, a fost însă fară succes.

Idea încercării reconstrucţiei insulei Ada Kaleh, însă încă nu a fost abandonată.

5 comentarii:

  1. Aceasta insula am reusit sa o vad doar in trecere de la distanta, de pe sosea...cu speranta ca intro zi o vom vizita. Dar a fost distrusa .... Un vis frumos , dar neimplinit. Timpul trece in fuga uneori ...si multe lucruri le ratezi din lipsa de timp...din lipsa de bani...din lipsa de vointa uneori,..sau simple cauze obiective.... De la distanta era ceva frumos. Ceva plin de mister. Nu am timp acum dar voi reveni sa revad ce nu am vazut niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pacat ca tot ce a fost frumos a disparut...

    RăspundețiȘtergere
  3. Lacul de acumulare necesar pentru alimentarea celor doua hidrocentrale Portile de Fier I si Portile de fier II.
    Un rau necesar. Orsova inghitita si ea de ape, un orasel de munte frumos... Orsova Noua i-a luat locul dar la o cota superioara...
    O pierdere justificata de o necesitate. Necesitatea de curent electric...
    Portile de Fier II construita in colaborare cu R.S.F Iugoslavia...si ea o tara transformata in mai multe tari ,..fostele federatii.
    Viata merge inainte si noi trebuie sa acceptam si aceste transformari.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai mult de Portile de Fier II ma leaga o frumoasa amintire.
    La cota 0.00 am transmis si eu o cota.
    O excursie ..santier al tineretului la un alt santier al tineretului...adica Portile de Fier II in constructie...1983...
    Ultimul an de stagiatura, reperezentam santierul tineretului Bucurestii Noi...
    O amintire frumoasa care inca ma urmareste si ma face fericita,..realizata profesional.
    O mare Hidrocentrala... Un mic pas..profesional..DAR O MARE AMINTIRE DE VIS< REALITATE...

    RăspundețiȘtergere
  5. Amintirile,sunt cea mai frumoasa carte de istorie.

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog